Claudia Medina Tamariz ble bortført av marinesoldater, torturert og anklaget for å være medlem av en voldelig kriminell gjeng. Nå er hun frikjent.
 
Publisert: 11. Feb 2015, kl. 11:32 | Sist oppdatert: 27. Jan 2024, kl. 22:44

Tirsdag kveld kom gladnyheten om at Claudia Medina, som ble bortført av marinesoldater, er frikjent på alle tiltalepunkter.

Medina sier følgende til Amnesty:

– Jeg vil gjerne takke alle Amnesty-medlemmer over hele verden. Jeg ønsker også å rekke en spesiell takk til de mer enn 300.000 menneskene som skrev protestbrev om saken min som ble levert til statsadvokaten i september. Her i Mexico begynner vi å forstå hvordan de normaliserer tortur. For eksempel er det klart for meg at mange mennesker blir torturert etter hva jeg så i marinebasen. Jeg kommer ikke til å tillate at én eneste kvinne til blir utsatt for tortur i Mexico.

Fortsetter kampen
Medina vil fortsette å kjempe mot bruken av tortur i hjemlandet.

– Jeg vil at de som torturerte meg skal bli straffet. Slik at de ikke kan fortsette å torturere andre. Min torturrapport er nå hos statsadvokaten. Det har ikke skjedd noen fremskritt ennå, men jeg kommer ikke til å gi meg.

Amnesty fortsetter å jobbe for at statsadvokaten gjennomfører en rask og fullverdig etterforskning av torturanklagene, slik at de ansvarlige kan stilles for retten.

Les om Claudias sak her.

BAKGRUNN:

  • Kl. 03:00 på natten brøt marinesoldater seg inn i hjemmet til Claudia Medina i Veracruz City i Mexico. Hendene hennes ble bundet fast, hun fikk bind for øynene og ble satt i en pick-up truck som satte kurs mot den lokale marinebasen.
  • Der ble Claudia anklaget for å være medlem av en voldelig kriminell gjeng, noe hun nektet for. Ifølge vitneforklaringen hennes fikk hun elektriske støt og ble sparket og banket opp. Etter dette ble hun satt i en stol og etterlatt i den glohete ettermiddagssolen.
  • Tortur og mishandling tas stadig i bruk av politi og sikkerhetsstyrker i Mexico. Lovgivning som kriminaliserer bruken av tortur og mishandling blir sjeldent respektert og stadig flere overgrep blir oversett. Bruken av tortur benektes og skjules ved at myndighetene sørger for at ofrene ikke får noen mulighet til å bevise hendelsene. Dette skjer på grunn av mangel på både etterforskning og medisinske undersøkelser i etterkant av overgrepene.
  • Da meksikanske myndigheter møtte i FNs menneskerettighetsråd i 2013 benektet de for bruken av tortur i Mexico, slik de har gjort gjentatte ganger tidligere.
  • Les Amnestys rapport: Out of control - Torture and other ill-treatment in Mexico.


FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN BLE BRUTT I DENNE SAKEN:

  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
  • Artikkel 11.1: Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som skyldig til det er bevist ved offentlig domstolbehandling, hvor han har hatt alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven.