Bilde
AKSJON: Israel

Haster: Israel må sikre nødhjelp til Gaza

Signer aksjonen under:

Jeg krever at Israel sikrer nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza NÅ!Se brevet vi sender

29 722 har signert

Slik behandler vi dine personopplysninger

Del    
Mens bombene regner over Gaza, står befolkningen nå også i fare for å sulte i hjel. Krev at Israel sikrer nødhjelp til sivile NÅ!
Publisert: 19. Feb 2024, kl. 10:22 | Sist oppdatert: 10. okt 2024, kl. 13:05

Hungersnød, smittsomme sykdommer som brer om seg, mangel på rent vann og nødhjelp som er fullstendig utilstrekkelig – den humanitære katastrofen på Gaza er absolutt.

Grusomhetene må ta slutt – signer aksjonen og krev at Israel sikrer nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza NÅ!


Gaza i grus

Med betydelig skade på over 70 prosent av den sivile infrastrukturen er store deler av Gaza blitt lagt i ubeboelig grus. Uten mat, rent vann og tak over hodet lever palestinere under de mest umenneskelige omstendigheter.

Samtidig blir befolkningen stadig bedt om å evakuere sørover til såkalte trygge soner i Gaza.


– Men det finnes ingen trygge steder i Gaza i denne krigen. De bomber overalt, dag og natt, sier Ramez al-Sury til Amnesty. Han mistet alle de tre barna sine i et angrep på en kirke i Gaza by 19. oktober.

Helsevesenet har brutt sammen og de fleste sykehusene er mer eller mindre ute av drift på grunn av mangel på strøm og forsyninger, og fordi de blir stadig rammet av israelske angrep.

Fare for folkemord

26. januar i år slo Den internasjonale domstolen (ICJ) fast at sivile palestinere på den okkuperte Gaza-stripen står overfor en reell fare for folkemord.

I påvente av en endelig avgjørelse om anklagene om folkemord, beordret domstolen Israel å iverksette seks foreløpige tiltak: Deriblant å gjøre alt som står i Israels makt til å sikre at sivile i Gaza har tilgang til livsnødvendige goder.

Til tross for dette, har israelske styrker intensivert sine angrep på den okkuperte Gazastripen. De truer med å gå inn med bakkestyrker i Rafah, Gazas sørligst region, opprettholder en nesten total beleiring og hindrer livsviktig nødhjelp i å nå fram til sivilbefolkningen.
Situasjonen på Gaza nå

Per medio februar 2024 - etter fire måneder med Israels bombing - er situasjonen på Gazastripen som følger:

  • Mer enn 85 % av befolkningen er på flukt i eget land.
  • Over 29 000 drept og ytterligere 10 000 savnet.
  • 68 000 er skadet, hvorav tusenvis har fått varige funksjonshemminger.

Amnesty krever at israelske myndigheter:

  • retter seg etter dommen i ICJ og tar umiddelbare skritt for å sikre grunnleggende tjenester, humanitær bistand og medisinsk hjelp til sivile over hele Gazastripen.

Signaturene vil bli sendt til Israels statsminister, Benjamin Netanyahu.

Dette gjør Amnesty

Når menneskeliv trues av krig og kaos, er det ekstra viktig med troverdige kilder som dokumenterer og rapporterer om det som foregår. Amnestys etterforskere i felt jobber døgnet rundt og intervjuer vitner og overlevende, tar bilder og filmer av ødeleggelsene.


Samtidig analyserer Amnestys Crisis Evidence Lab satellittbilder, fotografier og videoer for å geolokalisere og verifisere angrepene og den resulterende ødeleggelsen.

I tillegg arbeider Amnesty internasjonalt for å legge press på Israel og Hamas for at de må respektere sivile liv. Dette innebærer også at Hamas må løslate gislene og at Israel må avslutte den fullstendige blokaden.


Amnestys dokumentasjon kan også bli brukt i Den internasjonale straffedomstols etterforskning av mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Israel og Palestina.

Amnestys dokumentasjon i Israel og Palestina: 

Personsøker-eksplosjonene i Libanon må etterforskes som krigsforbrytelser

Tirsdag 17. september eksploderte flere tusen personsøkere i Libanon. Onsdag eksploderte også flere walkie-talkier. Eksplosjonene ble raskt antatt å være et målrettet angrep fra Israel mot Hizbollah.

Eksplosjonene skjedde i supermarkeder, biler, boligområder og andre travle offentlige steder. Mange sivile ble rammet.

Amnesty har siden tirsdag utført undersøkelser av hva som skjedde under eksplosjonene, og mener det er brudd på folkeretten. Angrepene ble utført vilkårlig og er derfor ulovlige under internasjonal humanitærrett. De må etterforskes som krigsforbrytelser.

Våre etterforskere har snakket med åtte vitner, Libanons helseminister, to leger, to psykologer og en sikkerhetskilde. Amnestys Crisis Evidence Lab har analysert 19 bilder og videoer fra eksplosjonene og deres ettervirkninger.

Les mer om etterforskningen her.

Hensynsløs ødeleggelse i Gaza må etterforskes som krigsforbrytelser

Eksplosjon etter bomber på Gazastripen

Ny dokumentasjon fra Amnesty viser at israelske styrker driver omfattende ødeleggelser av sivil infrastruktur i Gaza uten at det er militært nødvendig.

Les om etterforskningen her.

Vestbredden: Palestinere blir utsatt for ulovlige drap gjennom Israels militære operasjoner

En palestinsk gutt foran en ødelagt bil

Mens krigen pågår på Gaza, opplever palestinere på Vestbredden økt bruk av dødelig makt fra israelske styrker og voldelige angrep fra israelske bosettere. Minst 622 palestinere, inkludert minst 142 barn, har blitt drept.

Les mer her.

32 barn drept i nye luftangrep

32 barn mistet livet etter tre angrep mot al-Maghazi og Rafah i april. 44 sivile ble drept totalt i angrepene.

Ny etterforskning fra Amnesty legger frem ytterligere bevis på et bredere mønster av krigsforbrytelser begått av det israelske militæret i Gaza.

Amnestys etterforskningsteam intervjuet 17 overlevende og vitner, undersøkte stedene som ble angrepet, besøkte et sykehus der de sårede ble behandlet, fotograferte våpenrester, gjennomgikk videoer og fotografisk materiale hentet fra lokale kilder og tilgjengelig på sosiale medier, og undersøkte satellittbilder av stedene.

Amnesty fant ingen bevis for at det var noen militære mål i eller rundt stedene som ble angrepet. Dette vekker alvorlig bekymring for at disse angrepene utgjør direkte angrep på sivile og sivile områder. Den internasjonale straffedomstolen må derfor etterforske disse angrepene som krigsforbrytelser.

Les mer her.

Drastisk økning i vold begått av israelske bosettere mot palestinere på Vestbredden

På bildet: En 17 år gammel gutt ble drept i et angrep begått av israelske bosettere.

Amnesty har avdekket en alarmerende økning i vold fra israelske bosettere mot palestinere på den okkuperte Vestbredden de siste dagene.

Mellom 12. og 16. april gikk hundrevis av israelske bosettere til angrep på palestinske landsbyer på Vestbredden, inkludert i al-Mughayyir, Duma, Deir Dibwan, Beitin og Aqraba. De satte fyr på hjem, trær og biler. Minst fire palestinere ble drept.

Videoer bekreftet av Amnesty Internationals Crisis Evidence Lab viser at israelske styrker var tilstede i Deir Dibwan, hvor de unnlot å gripe inn under angrepet.

Vitner har også fortalt Amnesty at soldater i det israelske militæret enten deltok i angrepene eller bare opptrådte passivt. Dette var i Aqraba, sørøst for Nablus og Kufr Malik, nordøst for Ramallah.

Les mer her.

Nye bevis på ulovlige israelske angrep i Gaza

Menn i Gaza sitter på stoler ved flere likposer.
© Abed Rahim Khatib/Anadolu / Getty

Dette er saken:

  • Minst 95 sivile – nesten halvparten av dem barn – drept i fire ulovlige angrep i Rafah
  • Angrepene fant sted i deler av det sørlige Gaza som gjaldt som "trygge"
  • Alle fire angrep er sannsynligvis direkte angrep på sivile og sivile objekter og må etterforskes som krigsforbrytelser

Les mer her

Nye funn: Amerikanske våpen drepte 43 sivile i Gaza

Ruinene av al-Najjar familiens hjem.

I forbindelse med pågående etterforskning har Amnesty avdekket at våpen laget i USA er blitt brukt i to dødelige og ulovlige luftangrep på Gaza. 43 mennesker ble drept i angrepet, 19 av dem var barn – blant de yngste var Safa på halvannet år. Ifølge de seks overlevende Amnesty har intervjuet fikk ingen noen advarsel i forkant.

Amnesty har ikke funnet noen bevis på at hjemmene som ble rammet av luftangrepet var militære mål eller at det fantes personer i bygget som ville vært legitime militære mål.

– Det finnes ingen trygge steder i Gaza

I forbindelse med pågående etterforskning har Amnesty avdekket krigsforbrytelser under to israelske angrep på Gaza, som drepte 46 mennesker. 20 av de var barn.

Les mer her.

Gaza går mot en ny livstruende blackout 

Mangel på drivstoff og Israels kommunikasjonsblokade vil føre til en ny blackout i Gaza hvis det ikke tas umiddelbare grep. Sykehusene og redningstjenestene er avhengige av energi og kommunikasjon, og uten telefonlinjer og strøm kan ikke menneskene varsle hverandre om angrep og hvor de kan finne husly.

Les mer her.

Én million krever våpenhvile

Amnestys appell for en umiddelbar våpenhvile i Gaza har blitt signert av over en million mennesker over hele verden. I Norge har over 100.000 sluttet seg til appellen.

Les mer her.

Fredelige protester er ingen sikkerhetstrussel 

Myndighetene i en rekke europeiske land bruker sikkerhetslover for å hindre fredelige markeringer som uttrykker støtte for palestinere.

Les mer her.

Bølge med vilkårlig arrest og tortur på Vestbredden 

I skyggen av krigen i Gaza har volden på Vestbredden økt. Nesten 200 palestinere er blitt drept, både av israelske soldater og sivile israelere. Over tusen har blitt vilkårlig arrestert, og mange har blitt utsatt for tortur.

Les mer her.

Gislene må løslates umiddelbart 

Rundt 240 mennesker, inkludert 33 barn, er tatt som gisler av Hamas og andre væpnete palestinske grupper, ifølge israelske myndigheter. Familiene deres i Israel og andre land venter desperat på livstegn. Amnesty krever at alle sivile gisler må løslates umiddelbart. Til det skjer, må de behandles humant, og de må få mulighet til å ta kontakt med sine pårørende.

Les mer her.

Sosiale medier sensurerer støtte for palestinere og sprer hat 

Uttalelser som uttrykker støtte for palestinerne blir usynliggjort eller forvrengt på Facebook og Instagram. Samtidig gjør sosiale medieplattformer altfor lite for å stoppe hat mot jøder og muslimer.

Les mer her.

Amnesty krever en umiddelbar våpenhvile 

Partene i konflikten må innføre en umiddelbar våpenhvile for å unngå ytterligere sivile lidelser.

Les mer her.

Israelske krigsforbrytelser i Gaza 

Israelske luftangrep har rammet boligområder og utslettet hele familier, uten at det var militære mål i nærheten. Dette er krigsforbrytelser.

Les mer her.

Israel må stoppe blokaden av Gaza 

Israels fullstendige blokade av innføring av varer til Gaza, inkludert vann, mat, medisiner og drivstoff, er en kollektiv avstraffelse av hele Gazas befolkning og må avsluttes. Gazas eneste kraftverk vil snart være uten brensel, med alvorlige konsekvenser for befolkningen og sykehusene.

Les mer her.

Angrepene mot sivile i Israel er krigsforbrytelser 

Amnesty fordømmer de brutale angrepene mot sivile i Israel som Hamas og andre væpnete palestinske grupper har gjennomført. Målrettet eller vilkårlig drap av sivile og det å ta sivile som gisler, er krigsforbrytelser, og de ansvarlige må stilles for retten.

Les mer her.

Sivile betaler prisen 

Det er sivile som betaler prisen for den eskalerende voldelige konfrontasjonen mellom Israel og væpnete palestinske grupper.

Les mer her.

Hjelp oss å samle underskrifter! Last ned underskriftsliste her:

Prime Minister
Benjamin Netanyahu
Prime Minister's Office
3 Kaplan St. Hakirya
91950 Jerusalem, Israel
Email: mankals@pmo.gov.il

Dear Prime Minister

We are writing to express our grave concern over Israel’s failure to comply with the provisional measures ordered by the International Court of Justice (ICJ) in response to the case brought by South Africa, in which the latter accused Israel of violating its obligations under the Genocide Convention in relation to Palestinian civilians in the occupied Gaza strip. In light of the real and imminent risk of genocide faced by Palestinians in Gaza, I urge you to ensure Israel implements all six provisional measures ordered by the Court, including for Israel to prevent the commission of acts proscribed by the Genocide Convention, to prevent and punish public and direct incitement to genocide and, crucially, to take immediate and effective measures to provide urgently needed basic services and humanitarian assistance to address the adverse conditions of life faced by civilians in the occupied Gaza Strip.

After four months of Israel’s relentless bombardment of the Gaza Strip, accompanied by the further tightening of the over 16-year-long illegal siege, civilians in Gaza are grappling with an apocalyptic humanitarian catastrophe. Civilians in Gaza are facing mass displacement, engineered famine and deliberate deprivation of basic services, including access to clean water and sanitation services, and contending with lack of adequate fuel supplies, which in Gaza is desperately needed to power hospitals, purify water and process food. The death toll continues to rise, with over 29,000 people killed, a further 10,000 missing under the rubble, and nearly 68,000 wounded, thousands of whom have been left with permanent disabilities. Over 1.7 million Palestinians, more than 85% of Gaza’s population, have been internally displaced at least once; 2.2 million people are facing imminent risk of famine; infectious diseases are becoming increasingly prevalent due to successive waves of mass displacement, overcrowding, and lack of clean water and adequate hygiene. Supplies of humanitarian aid are scarce and woefully insufficient, particularly to the many in catastrophic need in northern Gaza.

Restricting the delivery of essential humanitarian aid and the ongoing attacks on hospitals are not only a violation of the provisional measures that the ICJ ordered Israel to take; they also constitute a breach of Israel’s legal obligations, as the occupying power, under international humanitarian law.

In light of the real and imminent risk of genocide against Palestinians in Gaza and to prevent the deterioration of the humanitarian catastrophe even further, I urge the State of Israel to comply with the ICJ ruling and to take immediate and effective steps to enable the provision of urgently needed basic services and humanitarian and medical aid across the entire Gaza Strip as required by international law.

Yours Sincerely,