bilde av megafon på oransje vegg
Amnesty International i Norge (AI Norge) ønsker å være en trygg organisasjon for alle.

AI Norge jobber for en organisasjonskultur som er preget av verdiene våre; mot, varme og troverdighet. Vi ønsker en kultur der det er aksept for å ta opp bekymringer og stille kritiske spørsmål på en konstruktiv måte – og der vi hjelper hverandre å løse problemer og utfordringer før de får vokse seg store.

Men vi vet at det kan oppstå vanskelige situasjoner og kritikkverdige forhold også her – og da vil vi veldig gjerne vite om det. Under finner du våre rutiner for varsling, samt informasjon om hva et varsel er, hvilke saker det er viktig å varsle om og informasjon om hvordan vi behandler varsler.

Om varsling

Å varsle er å si ifra om noe som ikke er greit, noe som føles ubehagelig eller skremmende, eller handlinger som er ulovlige. Varsling betyr å melde ifra enten skriftlig eller muntlig til en leder eller en annen som er ansvarlig.

Et varsel kan komme på epost, på sms, over telefon, i et møte eller til og med være nevnt i en uformell prat mellom deg og andre i organisasjonen.

Alle har rett til å varsle, både aktivister, tillitsvalgte, ansatte og medlemmer, samt andre som har informasjon om kritikkverdige forhold i Amnesty. Tillitsvalgte og ansatte har plikt til å melde fra dersom de ser eller opplever bekymringsverdige forhold i organisasjonen.

Varslere kan velge å være anonyme, men da vil det ofte være veldig begrenset hvilke muligheter vi har for å følge opp varselet.

Du kan si ifra om noe du har opplevd selv eller noe som har skjedd med noen andre, som du har sett eller du har blitt fortalt. Du kan varsle uansett om personen det gjelder er aktivist, medlem eller ansatt i Amnesty. Du kan si ifra om ting som har skjedd både i og utenfor Amnesty.

Du kan melde fra om hendelser du tenker er veldig alvorlige og om hendelser du tenker egentlig ikke er så alvorlige, men som likevel ikke er greit.

Eksempler på kritikkverdige forhold du burde si ifra om:

  • Forhold som utgjør fare for liv og helse (er det akutt må du ta direkte kontakt med politi eller ambulanse som du når på telefon 112 og 113)
  • Lovbrudd
  • Mobbing, diskriminering eller trakassering
  • Seksuell trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep
  • Økonomiske misligheter, underslag eller korrupsjon
  • Brudd på Amnesty sine etiske retningslinjer
  • Myndighetsmisbruk
  • Uforsvarlig arbeidsmiljø
  • Brudd på det som er en alminnelig oppfatning av hva som er forsvarlig eller etisk akseptabelt

For gruppemedlemmer, aktivister og frivillige:
Du kan varsle ved å fortelle om det som har skjedd til din regionleder, til ungdomsrådgiver eller en annen ansatt i organisasjonen som du har tillit til. Alternativt kan du kontakte det formelle varslermottaket som består av:

- Styreleder
- Generalsekretær John Peder Egenæs
- Assisterende generalsekretær Ingvild Gjone Lyberg
- HR-sjef Lene Hopland Bergset

Deltar du på større møter i regi av AI Norge vil det være minst en person som skal ta imot klager dersom hendelser inntreffer i løpet av møtet. Denne personen kalles ombud og presenteres i begynnelsen av møtet.

Når et varsel mottas, vil følgende prosess følges:

  1. Bekreftelse av mottak
    Varsleren får en bekreftelse om at varselet er mottatt så fort den som har fått det har lest det. Dersom det blir gitt muntlig, avklarer de involverte at varselet er gitt i selve samtalen. Bekreftelsen av mottaket skal også inneholde informasjon om hvem som håndterer det, hva som er neste steg, hvordan den som varsler kan bli involvert og hvilken informasjon varsler kan forvente å få gjennom prosessen. Det vil bli gjort en habilitetsvurdering av de som behandler varselet som betyr at en sjekker om personen kan forholde seg objektivt til varselet.
  2. Innhenting av informasjon
    En ansvarlig person eller gruppe vurderer saken og innhenter nødvendig informasjon. I de fleste tilfeller vil dette være noe generalsekretær, eller assisterende generalsekretær, gjør sammen med HR-sjef. Om én eller flere av disse er inhabile i saken, vil vi finne andre som gjør arbeidet.
  3. Vurdering og tiltak
    Avhengig av alvorlighetsgraden kan saken behandles internt eller videresendes til eksterne instanser. Brudd på AI Norges etiske retningslinjer vil ikke bli tolerert, og kan føre til interne disiplinærtiltak, oppsigelse, ekskludering fra organisasjonen eller i alvorlige tilfeller politianmeldelse.
  4. Tilbakemelding til varsleren
    Varsleren får beskjed om utfallet i saken i den grad det er mulig uten å krenke personvernet.
  5. Oppfølging og læring
    Organisasjonen vurderer eventuelle forbedringstiltak for å unngå lignende hendelser i fremtiden.

Vern av varsleren
Amnesty garanterer at ingen som varsler i god tro vil bli utsatt for negative reaksjoner eller represalier. Vi respekterer anonymitet og følger gjeldende personvernregler.


Kontaktinformasjon
For spørsmål om varslingsrutinen, ta kontakt med HR-sjef Lene Hopland Bergset.