Gjør dine elever til aktive medborgere! Ta i bruk det digitale undervisningsmateriellet og gjør brevskrivingsdugnad i ditt klasserom!
Nyttig å vite


Fag:

samfunnsfag, sosialkunnskap, engelsk, valg- og programfag


Tverrfaglig tema:

- demokrati og medborgerskap

- bærekraftig utvikling

- folkehelse og livsmestring


Målgruppe:

ungdomsskole og VGS


Tidsbruk:

ca. 2 skoletimer


Skriv for liv er verdens største brevskrivingskampanje, og millioner av brev skrives november og desember hvert år. Gjennom å løfte frem individuelle saker og belyse myndigheters menneskerettighetsbrudd, ønsker Amnesty både å skape oppmerksomhet rundt sakene, og forhåpentligvis systematisk endring i landene dette gjelder. Kampanjen har også som hensikt å gi kunnskap, arbeide med holdninger samt gi elevene et konkret verktøy for å handle. Over 180 land deltar årlig.

I undervisningsopplegget har vi fokus på deltakende læringsmetoder som gir elevene rom til å utforske, reflektere og stille spørsmål ved enkeltmenneskers historier og hvordan deres saker representerer brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Ved at elevene får muligheten til å skrive brev til personer som sitter fengslet eller opplever andre former for sanksjoner, så gis elevene mulighet til å vise solidaritet og selv utøve aktivt medborgerskap.

Undervisningsopplegget består av tre deler

  1. Introduksjon til Amnesty International og kampanjen Skriv for liv
  2. Årets saker og arbeid med menneskerettighetene
  3. Elevene skriver solidaritetsbrev

Elevene får i dette undervisningsopplegget mulighet til å arbeide med menneskerettighetstematikk i form av ulike aktiviteter og oppgaver. Hver sak inneholder også videoer som sier noe om den enkelte saken og menneskerettigheten som er brutt.

Del 1 og del 3 er en standardisert del av opplegget, mens du som lærer velger hvilke av sakene i del 2 du ønsker å gjennomføre sammen med din klasse. Informasjon om gjennomføring finner du lengre nede på siden.

Dette er sakene vi jobber for i årets Skriv for liv

Manahel al-Otaibi
Bilde

Manahel er en fitnessinstruktør som har kjempet for kvinners rettigheter i Saudi-Ariabia, Hun sitter nå fengslet - dømt til 11 års fengsel.

Sleydo’ og Wet’suwet’en
Bilde

Sleydo’ og urfolksgruppen Wet’suwet’en i Cananda har fredelig demonstrert for å stoppe utbygging av en rørledning som skal gå gjennom deres område. Sleydo’ risikerer nå fengselsstraff.

Neth Nahara
Bilde

Neth er en kjent sanger og influenser fra Angola som ble fengslet etter hun kritiserte landets president på TikTok. Hun har blitt dømt til 2 års fengsel for sine ytringer. Hun har også blitt nektet livsnødvendige medisiner.

Maryia Kalesnikava
Bilde

Maryia fra Belarus engasjerte seg i presidentvalget mot den sittende presidenten i 2020. Hun er dømt til 11 års fengsel og soner nå under forferdelige forhold.

Det du trenger for å gjennomføre Skriv for liv
kan du laste ned her:

Opplegget i sin helhet finner du i PowerPoint-presentasjonen sammen med veiledende notater. Utfyllende informasjon om årets saker og hvordan du gjennomfører opplegget finner du i lærerveilederen.

Annet materiell:

Det er en fordel at elevene har menneskerettighetserklæringen tilgjengelig, og her finner du en forenklet versjon. Case cards er støtteark som oppsummerer den enkelte saken og tips til brevskrivningen. Disse kan være til hjelp for elevene når de skriver brev. Husk å fylle inn følgeskjema når du sender inn brevene.

HVORDAN SENDE BREVENE TIL AMNESTY?

Du kan sende det i posten til:
Amnesty International Norge
Att: (SFL individets navn),
PB 702 Sentrum, 0106 Oslo

Eller kan du scanne brevene og sende dem på mail til:
opplaering@amnesty.no

Husk å sende med følgeskjema!
Frist: 5. Januar 2025


Ta kontakt dersom du har spørsmål angående
årets Skriv for Liv undervisningsopplegg!