Sammen for ytringsfrihet
I krisetider er oppdatert og riktig informasjon livsviktig. Likevel kan kriser utnyttes av myndigheter som ikke er åpne for kritikk fra egen befolkning. Når verden ser en annen vei, har de mulighet til å slå hardt ned på menneskene som sier sin mening.
Land som driver med sensur og overvåking som en del av sitt "svar" på koronakrisen kan sette liv i fare:
- Myndighetene i regionen Jammu og Kashmir fortsetter å begrense internettjenester. Dette gjør det vanskelig for befolkningen å få tilgang til viktig informasjon om spredning av koronaviruset, samt hvordan de kan beskytte seg.
- I Honduras har regjeringen erklært unntakstilstand, og opphevet en rekke grunnlovsfestede rettigheter, inkludert ytringsfrihet.
- I Kina ble leger og journalister irettesatt av myndighetene for å ha "spredt rykter" når de forsøkte å varsle om koronaviruset. Myndighetene har også utvist amerikanske journalister som dekker nyhetssaker om COVID-19.
- En journalist ble arrestert i Venezuela i mars etter at han dekket en nyhetssak om koronaviruset.
- Også i andre land har det blitt rapportert om at leger, sykepleiere og fagfolk blir sensurert når de forsøker å dele informasjon om koronaviruset.
Nå trenger vi deg med på laget! Med din støtte kan vi arbeide langsiktig for å holde maktutøvere ansvarlig når de utøver sensur eller fratar mennesker retten til å ytre seg.
Dette går pengene til:
Amnesty bruker pengene der de trengs mest og i henhold til gjeldende prioriteringer og behov.
- 88,4 % går til formålet
- 6,1 % går til innsamling
- 5,5 % går til administrasjon
Tallene gjelder Amnestys årsregnskap for 2023.
Årsregnskapet for 2024 vil bli ferdig revidert våren 2025. Det vil da publiseres på våre nettsider, samt på nettsidene til Innsamlingskontrollen, som Amnesty er medlem av.
Spørsmål om å opprette eller avslutte avtale? Send e-post til medlem@amnesty.no.
Slik forsvarer vi ytringsfriheten:
Sammen med våre støttespillere legger vi press på myndigheter og selskaper som undergraver ytringsfriheten. Vi arbeider også for at mennesker som sitter fengslet for å bruke stemmen sin skal bli løslatt.
-
Avslører regimer og myndigheter
Vi etterforsker, dokumenterer og rapporterer land, myndigheter og grupper som bryter ytringsfriheten. -
Aksjonerer for dem som blir straffet for sine ytringer
Vi arbeider for at alle skal kunne dele sine meninger – uten å bli torturert, fengslet eller drept. Vi mobiliserer over hele verden for å presse myndigheter til å frigi samvittighetsfanger. -
Går etter selskaper som svikter ytringsfriheten
Alle skal ha muligheten til å opprette og dele ideer og informasjon, uten hindringer. Når private selskaper eier plattformene vi kommunikasjonen på, har de et særskilt ansvar for å beskytte ytringsfriheten til alle som deltar. -
Kjemper mot digital overvåkning
Når alt du sier og skriver digitalt blir lagret av myndighetene, øker selvsensur og terskelen for å uttale seg politisk. Vi arbeider for at folk skal kunne kommunisere fritt på nett uten å å bli spionert på