Henleggelsen av Aker Kværner-saken: - Oppsiktsvekkende og dypt beklagelig
Det nasjonale statsadvokatembetet henla i dag anmeldelsen av Aker Kværner ASA "fordi det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold".
I begrunnelsen heter det at det er "en forutsetning at det foreligger en reell mulighet for instruksjoner og kontroll fra morselskapets side, og at det er gitt instruksjoner som gjør selskapet til medvirker av ulovlig frihetsberøvelser og tortur. Det er liten sannsynlighet for at disse vilkår er til stede i nærværende sak, hvilket har vært avgjørende for embetets beslutning".
- Moderselskaper har ansvar
- Siden 2002 da Aker Kværner ASA for første gang ble kritisert for sin virksomhet på Guantánamo har selskapets hovedargument for å fortsette virksomheten vært at den har vært grundig vurdert i selskapets ledelse, og at de ikke fant noe etisk uforsvarlig ved virksomheten. Aker Kværner ASA har aldri argumentert for at de ikke hadde tilstrekkelig kontroll over datterselskapet til å kunne instruere dem i forhold til aktiviteten på Guantánamo, sier Egenæs.
- Konsekvensen av at statsadvokaten henlegger med begrunnelse i selskapsstrukturen er svært alvorlig fordi det innebærer at selskaper kan opprette heleide datterselskaper for å unngå å bli stilt til ansvar for straffbare forhold.
Ressursmangel
- At statsadvokaten selv oppgir at ressursmangel her har spilt inn i avgjørelsen om å henlegge, er dypt beklagelig, sier Egenæs.
- For myndighetene må dette være en begrunnelse man ikke kan leve med. Justisminister Storberget må gjøre det klart for Riksadvokaten at mangelen på ressurser ikke skal avgjøre spørsmålet om etterforskning. Skal arbeidet med å etterforske mistanke om alvorlige straffbare forhold ha troverdighet, må statsadvokaten ha tilstrekkelige ressurser, sier generalsekretæren i Amnesty International Norge.
Les Amnestys tidligere pressemelding i saken her